WhatsApp


WhatsApp Messenger on älypuhelimilla ja tableteilla toimiva pikaviestinpalvelu eli ns. messenger-ohjelma. WhatsApp tuli markkinoille vuonna 2009 ja sen perustivat Jan Koum ja Brian Acton. Tämä palvelu suunniteltiin alusta lähtien alustariippumattomaksi, eli toisin sanoen sitä pystyi käyttämään niin (tuolloin suosituilla) Blackberryllä, Nokian Symbian- perheen puhelimilla, kuin vasta markkinoille tulleella iPhonellakin. Nykyään WhatsAppin yleisimmät käyttöalustat ovat puolestaan Android, iOS ja Windows. Ohjelmisto on tietysti edelleenkin saatavana myös Blackberryyn, Symbianiin, kuin myös esim. Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään.

Palvelu on käyttäjilleen ilmainen ensimmäisen vuoden ajan, jonka jälkeen siitä veloitetaan vuosimaksu. WhatsAppin käyttö kilpailee erityisesti sms- ja multimediaviestien kanssa, jotka ovat GSM-verkkoon sisäänrakennettuja maksullisia ominaisuuksia. Monet käyttävät WhatsAppia erityisesti kommunikoidessaan ulkomaalaisten käyttäjien kanssa, sillä esim. multimediaviestin lähettäminen ulkomaiseen liittymään saattaa olla yllättävän kallista. WhatsApp onkin merkittävä viestintäkeino, ja Vaasan Yliopiston tekemän tutkimuksen perusteella yliopisto-opiskelijoista 83 prosenttia käytti sitä yhtenä viestintävälineenään.

WhatsApp on varsin monipuolinen palvelu, sillä sen lisäksi, että siinä voi perinteisesti keskustella yhden käyttäjän kanssa, voi siinä myös perustaa ryhmiä, joissa voi olla jopa 100 henkilöä. Nykyään WhatsApp on Facebookin omistuksessa, sillä Facebook osti palvelun vuonna 2014. Facebookilla on edelleen myös oma alkuperäinen messenger-palvelunsa.