Uudenlaista viihdettä pelimaailmassa


”Luova tuho” käsitteenä koskettaa kaikkia toimialoja sitä mukaan, kun ihmisten eli kuluttajien mieltymykset muuttuvat teknologisen vallankumouksen myötä. Nämä muutokset läikkyvät yli myös muihin yhteiskunnan funktioihin, ja esimerkiksi kulttuuri- ja viihdeala elää tällä hetkellä murrosvaiheessa. Esimerkiksi elokuvissakäynti näyttää kuolevan sukupuuttoon, sillä viihdemaailmassa on syntynyt täysin uudenlainen tapa viihdyttää itseään. Uusi sukupolvi on luonut nimittäin videopelien kautta täysin uuden viihdekanavan, jonka suosio vain kasvaa kasvamistaan.

Kuinka arvokkaaksi sinä arvioisit palvelun, jossa voit katsella kuinka muut pelaavat videopelejä? Amazonin mielestä tämän viihdepalvelun arvo on $970 miljoonaa. Amazon nimittäin maksoi edellä mainitun summan kahisevaa Twitch-sivustolle, joka mullisti videopeliviihteen luomalla sivuston, jossa kuluttajat voivat katsoa, kuinka toiset pelaavat PC- ja konsolipelejä. Luet oikein, ihmiset viihdyttävät itseään katsomalla, ei pelaamalla videopelejä.

Ja miksi ei? Nykypäivän pelien grafiikat ja tarinat muistuttavat jo oikeita elokuvia, joten viihdearvolla mitattuna Twitch-idea on massiivinen! Mikä parasta, sinäkin voit ansaita rahaa pelaamalla, sillä katsojat voivat lahjoittaa pelaajille yhdellä klikkauksella rahaa PayPalin avulla. Ehkä vanhemmalle sukupolvelle tämänkaltainen keino ansaita rahaa on täysin käsittämätöntä, mutta maailman meno muuttuu ja menee eteenpäin.

Käytännössä voit etsiä mitä tahansa videopelejä Twitch-sivustolla ja jos joku pelaaja sattuu pelaamaan juuri etsimääsi peliä, voit siirtyä suoraan ruudulle, josta näet kaiken pelaajan näkökulmasta. Samalla voit myös kommunikoida pelaajan kanssa chatissa. Lisäksi pelaaja voi myös itse kommentoida mikrofonin avulla pelin kulkua tai vastata muiden kysymyksiin. Jotkut pelaajat ovat jopa saavuttaneet julkkisaseman ja tienaavat huimia summia pelaamalla ja kommentoimalla pelejä. Kuuluisimpana voidaan pitää PewDieDie-aliaksella toimivaa ruotsalaista Felix Kjellbergiä, jonka YouTube-kanava on kautta aikojen suosituin ja klikatuin. PewDieDien kanavalla on jo yli 34 miljoonaa seuraajaa ja hänen videoitaan on katsottu huikeat 7,9 miljardia kertaa. Näin ollen PewDieDie ansaitsee huimia summia kommentoimalla esimerkiksi uusia pelejä.

Twitch tarjoaa siis viihdettä ja informaatiota pelikommentaattorien muodossa. Samalla muita katsomalla katsoja voi oppia pelaamaan tiettyjä pelejä. Esimerkiksi huippusuositun GTA V:n pelaamista voit seurata YouTube-kanavilla, jossa pelaajat yrittävät suorittaa hullunkurisia tehtäviä eri yhteisöissä. Twitchissä voit myös seurata ammattipelaajien turnauksia. Tarkemmin sanottuna Twitch tarjoaa myös live-turnauksia, joissa pelaajat kilpailevat palkinnoista ja totta kai kunniasta. Esimerkiksi legendaarista Counter-Strikeä pelataan Twitchissä usein turnausmuodoissa.

Live steem

Twitch-kanava ideana syntyi hyvin todennäköisesti PokerStarsin Live-streamin innoittamana. Kuten moni muukin massakulttuurin suosittu ilmiö, myös pokerin katsominen viihteenä lähti liikkeelle Yhdysvalloista, jossa pokeria pelataan jopa ESPN-urheilukanavalla. Parasta sivustolla on uusille pelaajille mahdollisuus katsella Twitchin tavoin muiden pelisuorituksia ja täten oppia muiden liikkeistä, ennen kuin aloittavat itse oman pokeriuransa. Pelaamisesta tekee mielenkiintoista myös mahdollisuudet pelata maailman julkimoiden kanssa, sillä PokerStarsin palveluja käyttävät tunnetusti esimerkiksi sellaiset julkkikset kuin Rafael Nadal, Ronaldo, Boris Becker ja Gianluigi Buffon. Pidetään kuitenkin vielä housut jalassa, koska yleensä nämä herrat ottavat osaa lähinnä suuriin turnauksiin, joilla haetaan julkisuutta.

Onnenpyörää, OstosTV:tä ja MTV3 Chatin Puhuvaa päätä pidettiin aluksi typerinä konsepteina, mutta vuosien varressa nämä ja monet muut interaktiiviset viihdeohjelmat loivat peruspohjan samantyyliselle viihteelle. Twitch ja PokerStars kumpusivat samanlaiselta pohjalta ja molempia pidettiin alkuvaiheessa epäilyttävinä ideoina. Mutta miten kävi? Molemmat ovat edelläkävijöitä, rahallisesti menestyneitä ideoita, mahdollistaen kaikille asiasta kiinnostuneille monia kanavia viihteeseen ja jopa menestykseen.

Mitä siis voimme oppia Twitchin ja PokerStarsin ideoista? IT-vallankumouksen aikana mikään idea ei ole liian absurdi tai tyhmä!