Tulevaisuuden mobiilitrendit


On mielenkiintoista pohtia, minkälaisia ovat tulevaisuuden mobiililaitteet, ja tietysti tulevaisuuden laitteet yleensäkin. Joitakin viitteitä on tietysti jo nähtävissä esimerkiksi taipuisien näyttöjen, älykellojen ja esim. silmille asetettavien älylasien muodossa. Tulevaisuus ei kuitenkaan (läheskään) aina etene siihen suuntaan, kuin yleisesti kuvitellaan. Kenties tapahtuukin paluu yksinkertaisiin peruspuhelimiin, ja kannettavat tietokoneet puolestaan jatkavat omaa kulkuaan kohti erilaisia teknisiä hienouksia? Itse asiassa tällaisesta ilmiöstä on jo näkyvissä merkkejä: ranskalainen Lëkki-niminen yhtiö nimittäin tuunaa vanhoja Nokia peruspuhelimia uuteen uskoon.

On silti ehkä todennäköisempää, että paluu peruspuhelimiin, joissa ei ole muita toimintoja puheen lisäksi kuin tekstiviestit ja kenties kamera, jää vain tietyn, kapean kohderyhmän käyttöön. Varmastikin jo ny orallaan olevat innovaatiot, kuten kaarevat näytöt ja e-kirjat, älykellot ja kenties älyvaatteet sekä Google Glassin tapaiset ”silmälappuvideot” tulevat näyttämään suuntaa. E-kirjahan on jo käytössä, ja siitä yhdessä mobiiliominaisuuksien kanssa varmasti kehitellään ahkerasti jatkossakin. Älykello ja esimerkiksi vaatteen hihassa oleva taipuisa näyttö puolestaan mahdollistavat mobiilikäytön ilman puhelinlaitettakin. Eri asia tietysti on, että haluavatko ihmiset kuitenkin hypistellä jotakin kämmenellään kellon katsomisen sijasta?

Mutta yhtä tärkeää kuin tekniset keksinnöt, ovat myös palvelut ja sisältö. Tällä hetkellä sosiaalinen media on suosittua – nähtäväksi jää säilyykö se sellaisena myös tulevaisuudessa, vai tuleeko tilalle jotakin aivan muuta.