Spotify


Jos pitäisi valita yksi asia, joka on viimeisen 10 vuoden aikana vaikuttanut ihmisten musiikinkuuntelutottumuksiin, se olisi varmaankin Spotify. Kyseessä on digitaalinen musiikin suoratoistopalvelu – eräänlainen online-jukeboksi (sillä erotuksella, että Spotifysta musiikkia voi kuunnella ilmaiseksi.)

Spotify ei ole ainoa, eikä edes ensimmäinen digitaalinen musiikin striimauspalvelu, mutta se on ehkäpä ensimmäinen, joka on tehnyt todellisen läpimurron musiikkimarkkinoilla. Jos asiaa hieman analysoidaan, voidaan nähdä kolme asiaa, jotka ovat varmastikin edesauttaneet asiaa: 1. kattava musiikkikirjasto, 2. onnistunut markkinointi ja 3. viimeinen, mutta ei varmasti vähäisin tekijä on se, että musiikki on ilmaista, ja sen kuuntelu on täysin laillisista.

Spotify on kenties ensimmäinen musiikkipalvelu, josta oikeasti löytyy lähes kaikki mainstream-musiikki ja huomattava osa kaikesta maailman kevyestä musiikista muutenkin. Myös suomalaista pop-musiikkia löytyy paljon, aina 1970-luvun progesta tämän päivän hittitehtailijoihin. YouTuben ja Spotifyn avulla yleensä löytyy harvinaisemmatkin kaupallisesti julkaistut kappaleet, ja itse asiassa nykyään on paljon musiikkia, jota ei julkaista enää ollenkaan perinteisessä CD-muodossa. Näin ollen se löytyy ainoastaan Spotifysta ja vastaavista internetin musiikkipalveluista.

Se, että Spotifysta pystyy kuuntelemaan musiikkia ilmaiseksi, on tietysti mainio asia käyttäjän kannalta. Spotifyn www-versio ja PC-tietokoneella toimiva soitin ovat todellakin ilmaisia, tosin musiikin ohessa esitetään mainoksia. Mobiiliversio on sen sijaan maksullinen, ja sen hinta on 10 € / kk luokkaa.

Spotifyta ja vastaavia suoratoistopalveluja on tietysti kiitelty, mutta on niitä kritisoitukin. Yhden kappaleen striimauksesta ei nimittäin jää musiikin oikeudenomistajille, eli käytännössä biisien säveltäjille ja sanoittajille rahallisesti juuri mitään. Tämä selittyy sillä, että striimaus on olennaisesti eri asia, kuin musiikin ostaminen: striimausta voi verrata radioon, jossa kappaleen voi kuunnella, mutta sen tallettaminen omalle koneelle edellyttää musiikin ostamista ja lataamista.