iOS-puhelimien jailbreak


Äkkiseltään iOS-järjestelmään tehty jailbreak kuulostaa maallikon korvaan lähinnä hakkereiden tekemisiltä, esim. iPhonen tietoturva-aukon kautta tehdyltä tietoturvamurrolta. Omalla tavallaan tästä onkin kyse, mutta ei kuitenkaan ihan perinteisessä mielessä. iOS-laitteisiin ei ole siis tällä kertaa tehty uutta virusta.

Jailbreakin selostaminen edellyttää hieman taustatietoa Applen iOS-järjestelmästä. Toisin kuin esim. Linux ja Android, iOS ei ole ns. avoimen lähdekoodin järjestelmä, vaan kaikki käyttöjärjestelmän koodi ja siihen sopivat ohjelmistot ovat Applen hallussa, vastaavasti kuin PC-tietokoneiden puolella Microsoft Windows. Näin ollen sovellusten luonti ja erityisesti käyttöjärjestelmän muokkaaminen on ollut käytännössä mahdotonta, jos ei satu olemaan töissä Applella. Nyt iOS 7 on kuitenkin ”murrettu”, ja Applen mobiilialustalle asettamat rajoitukset on saatu poistettua. Tämä mahdollistaa sen, että laitteisiin voidaan asentaa myös itse koodattuja ohjelmistoja, eikä niitä tarvitse siis ladata App Storesta. Myös käyttöliittymän muokkaukset onnistuvat.

Jailbreakin voi periaatteessa kuka tahansa tehdä, ja tämä operaatio on jopa ohjeistettu internetissä evasi0n.com -sivustolla. Jailbreak toimii iOS 7 -järjestelmässä, ja sen luvataan onnistuvan noin viidessä minuutissa. Käytännössä iOS -järjestelmän suojauksen murtaminen tapahtuu tietokoneelta käsin, ja siihen voi käyttää OS X-, Windows- ja Linux-koneita, eli käytännössä kaikkia yleisimpiä järjestelmiä. Ennen kuin operaatioon ryhtyy, suositellaan backupin ottamista oman iPhonen tiedoista.