Google Glass – älylasit


Googlen kehittämät älylasit, eli Google Glass -lasit ovat varsin innovatiivinen laite – suoraan kuin tieteiselokuvasta. Kyseessä on nimittäin silmälasien ja tietokoneen yhdistelmä. Laseilla voi kommunikoida esimerkiksi puhelujen ja viestien välityksellä, ja niissä on myös navigaattori. Monien mielestä ehkä kiinnostavinta on kuitenkin se, että niissä on myös sisäänrakennettu kamera, jolla voi ottaa valokuvia ja videoita. Ja luonnollisesti niillä voi katsella videoita ja surfata netissä. Laseilla voi ottaa valokuvia käytännössä täysin toisten huomaamatta, mikä on herättänyt jonkin verran huolta yksityisyyden suojaan liittyen.

Lasit itsessään eivät ole aivan huomaamattomat, vaan vuonna 2012 julkaistussa prototyypissä on toisen linssin päällä selvästi havaittavissa oleva uloke. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on prototyyppi, ja lopullisessa tuotteessa (tai ainakin sen myöhemmissä versioissa) voidaan koko laitetekniikka mahdollisesti piilottaa niin, että älylaseja ei voida erottaa ulkoapäin esim. aurinkolaseista. Lasien näyttö on kooltaan mikroluokkaa: vain 1,3 tuumaa. Pitää kuitenkin muistaa, että koska se sijaitsee lähellä silmiä, se todellisuudessa antaa vaikutelman varsin suuresta näytöstä. Lasien käyttö puolestaan tapahtuu äänikomennoilla.

Googlen älylasien vastaanotto on ollut hieman ristiriitaista. Yhdysvaltalainen aikakauslehti Time valitsi sen vuoden 2012 parhaaksi keksinnöksi, ja monet voivat varmasti helposti yhtyä tähän näkemykseen. Mutta on esitetty myös hieman huolestuneita arveluita mahdollisesti näkökenttään lähetettävistä mainoksista, ja jo aikaisemmin mainitusta yksityisyydensuojasta. Joka tapauksessa on pakko todeta, että Googlen lasit ovat jotakin todella scifiä ja 2000-lukulaista. Mitähän seuraavaksi?