Elokuvien katselu netissä

Elokuvien lataaminen on jo ollut mahdollista pitempään, mutta paremmat netti yhteydet ovat tehneet mahdolliseksi kunnollisen laatuisen videokuvan lähettämiseen striiminä elikkä virtana, mikä sille nyt on paras nimike.

’On demand’, elokuvia vaadittaessa, oli jo pitkään tarjolla TV-kanavilla Amerikassa. Yleensä kuitenkin elokuva alkoi esimerkiksi joka tunti, ja maksamalla jotain sen saattoi katsoa alkaen sillä tasatunnilla jonka halusi, ja elokuvia oli kerralla tarjolla hyvin rajoitettu määrä. Sittemmin myös DVD-elokuvia saattoi tilata kotiinsa, esimerkiksi Love Film Brittein saarilla tarjosi palvelua jossa saat kotiisi DVD:n ja katsottuasi sen palautat ja saat uuden postissa. Kaikki nämä olivat vain harjoittelua nykypäivään, jolloin voit netistä valita minkä tahansa (kunhan se ei tule mistään pienemmän kieliryhmän maasta) elokuvan ja katsoa sen milloin huvittaa. Pioneereja olivat laittomat videoiden jako-sivustot kuten Megavideo – eikä niistä ole mitenkään vielä päästy – joka vei Kim Dotcomin linnaan. Aluksi videoiden kuvan laatu, verrattuna DVD:n tasoon, oli niin alhainen ettei niistä moni olisi rahaa maksanutkaan.

Vuonna 2012 Netflix saapui USA:sta Suomeen ja aloitti uuden ja laillisen elokuvien virran suomalaisten kuvaruuduille. Lailliset vaihtoehdot ovat vieneet leipää piraattien huulilta, esimerkiksi Netflix tarjoaa suuren valikoiman, luotettavasti, kuvan laatu on hyvä, ja kaikki tämä alhaiseen kuukausihintaan! Monet käyttävät sellaisia ohjelmia kuten Mediahint, joka kai sekin on tavallaan laitonta, saadakseen näkyviin Netflixin paljon laajemman USA:n tarjonnan. Este nettielokuvapalveluiden yleistymiselle onkin pitkälti ollut jonkinlainen kummallinen byrokraattinen vastustus rahan hankkimiselle: luulisi että jos asiakas Suomessa, Mongoliassa tai Lesothossa haluaa katsoa elokuvan ja maksaa siitä, lakimiehet ja myyntiyksikkö taistelisivat saadakseen oikeudet myydä kyseinen tuote kyseisillä markkinoilla, mutta jostain syystä ei.

Nyt rahansa voi antaa myös HBO:lle, mutta myös suomalaiset TV-kanavat näyttävät ohjelmia netissä, ja enimmäkseen ilmaiseksi. YLE Areenaan siis!