Android-puhelimen roottaus


Android-laitteen roottauksella tarkoitetaan kirjautumista sisälle laitteen pääkäyttäjänä, eli unix-järjestelmän root-käyttäjätunnuksella. Kun henkilö on kirjautunut sisään pääkäyttäjäksi, hänen on periaatteessa mahdollista tehdä laitteen käyttöjärjestelmään ja ohjelmistoihin lähes minkälaisia muutoksia tahansa. Kysymyksessä ei ole mikään ”hakkerointi”, vaan aivan normaali Unix / Linux -käyttöjärjestelmän ominaisuus, joka kieltämättä on hyvin harvojen puhelinten peruskäyttäjien tiedossa.

Mitä roottauksen avulla sitten voi tehdä? Eräs toimenpide, jota monet ovat kokeilleet, on puhelimen suorituskyvyn ”virittäminen” eli ns. prosessorin kellottaminen. Siis se sama toimenpide, jota monet aktiiviset tietokoneharrastajat ovat tehneet omalle PC-tietokoneelleen. Toinen mielenkiintoinen asia, jonka roottaus mahdollistaa, on eri Androidin versioiden asentaminen puhelimeen. Tällä tavalla voidaan ohittaa laitevalmistajien omat tehdasasennukset, ja asentaa esim. uudempi Android-versio kuin mikä valmistajalla on tarjolla. Mikäli ohjelmointi on hallussa, voit myös kirjoittaa puhelimessa ajettavia skriptejä ja uusia ohjelmia, tai tehdä omasta puhelimestaan vaikka web-palvelimen.

Android-puhelinten roottaus tehdään eri tavalla riippuen puhelimen valmistajasta. Roottaukseen löytyy netistä hyvät ohjeet esimerkiksi Ready2root-nimiseltä sivustolta, jossa on tarjolla tarvittavat ohjeet ja työkalut puhelimen valmistajan ja mallin mukaisesti. Sivusto on ilmoittanut, että sieltä pitäisi löytyä roottausohjeet ainakin kaikkiin Samsungin, HTC:n ja ZTE:n malleihin. Roottaus ei kuitenkaan ole täysin riskitöntä, sillä joskus laitteen järjestelmä voi mennä ”solmuun”, jolloin joudutaan mahdollisesti asentamaan käyttöjärjestelmä uudestaan. Tämän varalta onkin järkevää ottaa tiedoista ensin varmuuskopio. Kannattaa myös huomata, että laitteen takuu ei yleensä enää päde rootatussa puhelimessa.